Red Queen - Victoria Aveyard

Deze recensie verscheen als eerste op Carpe Libra

 

Ik had al verscheidene lyrische recensies over Red Queen gelezen en wat ik op de achterkant las trok me ook wel aan. Redenen genoeg dus om dit boek op mijn wensenlijstje te zetten en een paar weken geleden mocht ik het op mijn verjaardag, tot mijn blije verassing, in ontvangst nemen. Yes, nu kan ik ook ervaren wat iedereen zo goed vond!

Nu, na het lezen, kan ik met een zeer gerust hart zeggen: de recensies waren totaal niet overdreven. Misschien zelfs wel een beetje understated. ZO goed vond ik dit boek. Ik moet toegeven dat ik de eerste paar bladzijdes meer met mijn telefoon bezig was dan het verhaal, maar op een gegeven moment was ik om. Was ik ‘hooked’ en kon ik gewoon niet meer stoppen. Met iedere bladzijde die ik las, werd het verhaal beter en beter om te eindigen in een grote epische mindclusterfuck. Gah! En het volgende deel komt pas volgend jaar uit :( !

Waarom is dit boek zo geweldig? Ten eerste vanwege de heel erg boeiende wereld die Victoria Aveyard gecreëerd heeft. Waar mensen gescheiden zijn door de kleur van hun bloed. Zilver (en geen blauw) voor de adel en rood bloed voor de plebs. De ‘Reds’ die zich kapot werken, zodat de Silver elite geen zorgen heeft en een vrolijk leventje kan lijden. Want de Silvers zijn diegenen met allerlei “magische” krachten. Van telekinese tot het beïnvloeden van gedachten. Noem het maar op en het was aanwezig. Echt leuk om te ontdekken wat elke kracht inhield en hoe dit gebruikt kon worden!

Daarnaast heb je een ijzersterk en op sommige momenten bloedstollend verhaal. Mijn hart klopte in mijn keel gedurende een groot deel van het boek. Het hield me op het puntje van mijn stoel. Ik heb mezelf dan ook herhaaldelijk eventjes  een paar seconden rust moeten geven omdat ik de ijzingwekkende spanning niet meer aan kon. Zo veel onverwachte plotwendingen.  Zo veel verrassingen. Zo veel momenten dat ik toch een traantje moest wegpinken. Ik werd gewoon meegesleurd in een maalstroom van gebeurtenissen en gevoelens. Nu nog laat het verhaal me niet los en dat is een overduidelijk teken dat ik net een fantastisch boek gelezen heb.

Red Queen geeft ook duidelijk aan dat niet alles altijd zwart of wit is. Dat er ook een grijs gebied is, wat heel moeilijk kan zijn als je op het punt staat om een burgeroorlog te beginnen. Niemand is namelijk geheel een slechterik. Ze hebben ook hun goede kanten. Ze zijn ook vader, zoon of broer. Ze hebben familie die om hun dood zal rouwen. Dat laat Victoria Aveyard zeer goed blijken in haar verhaal en zorgde bij mij voor een brok in mijn keel. Werkelijk hartverscheurend. Echt knap, want de meeste boeken laten dit aspect achterwege en vergeten dat de slechterik ook een menselijke kant heeft,  meestal…

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog Mare, onze hoofdpersoon. Die van de een op de andere dag in een levensgevaarlijke wereld terechtkomt, waar niets is wat het lijkt. Waar iedereen elkaar verraad en ze dus niemand kan vertrouwen. Of toch wel? Met twee knappe prinsen die allebei voor haar vallen, met een vriend die alleen maar het gevaar lijkt op te zoeken en een volk op de rand van een opstand. Daartussenin moet zij, als zeventienjarige, haar weg vinden. Dat doet ze met vallen en opstaan. Je merkt echt de groei die ze doormaakt en hoe moeilijk sommige keuzes zijn. Dat maakt haar echter alleen maar sterker…

CONCLUSIE

Kortom Red Queen is een verhaal van epische proporties dat ik iedereen van harte aanbeveel om te lezen. Je zult zeker niet teleurgesteld worden!

Source: http://carpelibra.nl/red-queen-victoria-aveyard