Deep Waters - Sophie Rhodes

Deze recensie is als eerste geplaatst op Carpe Libra

 

Deep Waters was een hele leuke twist op de Kleine Zeemeermin. In dat verhaal en eigenlijk alle boeken over het meervolk die ik tot nu toe namelijk heb gelezen, las ik het verhaal namelijk altijd door de ogen van een zeemeermin. Stel je eens voor hoe aangenaam verrast ik wel niet was, toen ik ontdekte wie in dit boek tot het meervolk behoort: de mannelijke hoofdpersoon :D ! Ook al verschilde het plot zeer met het sprookje van Hans Christian Anderson, het was leuk om de onderwaterwereld deze keer te ontdekken door de ogen van een man en meer te weten te komen over zeemeermannen. Daar kom je eigenlijk nooit wat over te weten!

Hoe de verandering van volledig mens naar halve vis tot stand komt in dit boek vond ik heel goed bedacht. Deze keer geen magie of boze heksen, maar doodnormale scheikunde. Het meervolk is namelijk in staat om hun atomen te veranderen! Alles bestaat uit atomen en als je een andere verbinding legt, dan krijg je ook een ander atoom en uiteindelijk de staart van een vis :D Enige vraag die ik nog heb: hoe komt het dat ze atomen kunnen manipuleren? Zeer krachtige hersenen die stralen uitzenden?

In Deep Waters wordt verder heel veel aandacht besteed aan denken aan het milieu. Het leek haast of het voor de schrijfster belangrijker was om deze boodschap over te brengen dan het creëren van een goed verhaal. Verhaaltechnisch gesproken gebeurde er namelijk niet veel. Je leert de onderwaterwereld kennen, de Lemosos, hun geschiedenis, wat romantiek en enkele toch verrassende gebeurtenissen aan het eind. Ook al was het leuk om dit allemaal te ontdekken, ik had toch graag over wat meer actie en avontuur gelezen in plaats van een documentaire.

Nog de moeite van het vermelden waard: Julia's ouders. Het was zo grappig hoe ze haar elke keer weer voor het blok konden zetten. Niet neerbuigend ofzo, maar in een ouderlijke, oprecht leuke wijze. Ik denk alleen dit ik het niet zo leuk had gevonden als ik in haar schoenen zou staan ;)

Conclusie

Deep Waters is een leuk verhaal, waarin bekende verhalen een leuke twist worden gegeven. Het bevatte alleen iets te weinig spanning en avontuur voor mijn smaak, maar de wereld die de schrijfster heeft gecreëerd is heel interessant. De nadruk lag echter iets te veel op aandacht hebben voor het milieu. Ondanks dat is Deep Waters nog steeds een leuk boek voor zeemeerminliefhebbers.

Source: http://carpelibra.nl/deep-waters-sophie-rhodes