Schim & Schaduw - Leigh Bardugo

Deze recensie is als eerste geplaatst op Carpe Libra

 

Nadat ik deze serie al vele keren voorbij had zien gaan. Hem bejubeld had zien worden door zowat alle boekbloggers die ik volg was mijn interesse meer dan gewekt. Werd het de hoogste tijd om te zien of deze serie al dat lof verdiende. Om te kijken of dit boek ook voor mij was weggelegd. Vol goede moed begon ik te lezen maar werd vervolgens overgoten door Russisch klinkende namen en ging zowat kopje onder in de nieuwe wereld die Leigh Bardugo in Schim en Schaduw schetste. Wat waren nu Hartenwringers, wat betekende tsjifil en welke kleuren kleding hoort waarbij??? Ik werdt totaal overrompeld en had grote moeite om de fijnere details te volgen. Een verklarende woordenlijst, hoe vreselijk ik die ook vind, of wat meer uitleg was een stuk fijner geweest!

Gelukkig vond ik na een tijdje weer vaste grond onder mijn voeten. Begon het me een beetje te dagen. Kon ik meer en meer genieten van een verhaal dat me telkens weer deed verrassen. Telkens weer verbaasd deed staan. Als ik dacht dat het één richting uitging, maakte het verhaal rechtsomkeert en ging alles behalve die kant uit. Ik kan me werkelijk niet herinneren de laatste keer dat ik er zo naast zat met mijn voorspellingen en verwachtingen. Wat me natuurlijk alleen maar enthousiaster maakte :)

Wat ik vooral uniek vond aan dit boek is dat Alina niet echt wil. Niet echt de uitverkorene wil zijn. Liever een gewoon leventje heeft. Dat haar krachten niet meteen tot haar komen. Ze er totaal niet uitziet als iemand die grootse dingen zal doen, maar eerder als een zombie. Totaal anders dan al die boeken die ik al gelezen heb, waar het "the chosen one's" heel gemakkelijk wordt gemaakt. Bijna altijd er perfect uit ziet en alles uiteindelijk goed komt. Nou dat was het voor Alina dus totaal niet en heerlijk verfrissend om dat op deze manier te lezen. Het maakte dat je nog meer om haar ging geven. Haar aanmoedigde met elke stap die ze zette en haar goede moed probeerde in te praten wanneer ze het even niet zag zitten. Ik kon me zo met haar identificeren!

En dan het einde.... Zenuwslopend! Schim en Schaduw laat me totaal flabbergasted achter. Dit... WOW! Lange tijd heeft Leigh Bardugo me laten twijfelen over sommige personages om me in een zinderende ontknoping op de feiten te drukken. Die ik totaal niet voor mogelijk had gehouden. Werkelijk sublieme afsluiting die me intens doet verlangen om het volgende deel te lezen...

Conclusie

Na een wat moeizame start werd Schim en Schaduw beter met elke bladzijde die ik omdraaide, om in een zinderend slot te eindigen dat me deed snakken naar meer. Het verhaal zit vol bijzonder en totaal verbijsterende plotwendingen die je op het puntje van je stoel houden. Een boek voor iedereen die van een uniek en superspannend verhaald houdt!

Source: http://carpelibra.nl/schim-en-schaduw-leigh-bardugo