The Bitter Kingdom - Rae Carson

Deze recensie is als eerste geplaatst op Carpe Libra

 

Ik zou zo graag willen schrijven dat The Bitter Kingdom me net zo van mijn toren heeft geblazen als de andere delen in deze serie. Dat het net zo vernieuwend, krachtig geschreven en episch was. Helaas was het dat niet. Begrijp me niet verkeerd. Het was nog steeds een leuk boek om te lezen en het knoopte op een passende wijze alle losse eindjes aan elkaar. Het had alleen niet de WOW-factor die de andere boeken wel hadden.

 

Het kan komen omdat ik minuten nadat ik The Crown of Embers uit had, dit boek heb opgepakt. Normaal geef ik mezelf even de tijd om een verhaal een plek te geven. Om mijn gevoelens op een rijtje te krijgen en de gebeurtenissen te verwerken voor ik een vervolg op pak. Wat ik nu dus niet heb gedaan. Het einde van The Crown of Embers gebood me gewoon om door te lezen na zo’n cliffhanger. Ik moest en zou weten hoe het verder ging!

 

Met als gevolg dat ik me heel bewust was van de overeenkomsten en verschillen tussen beide delen. Vooral op het gebied van pakkendheid liet dit boek te wensen over. Weg was de drang om door te lezen, om zo snel mogelijk te weten te komen hoe het verhaal verder gaat. Het ergste vond ik nog wel dat de onvoorspelbaarheid die in de eerdere boeken volop aanwezig was, ik in The Bitter Kingdom bijna niet meer kon terug vinden. Rae Carson was dus uiteindelijk het pad gaan volgen in plaats van haar eigen weg te banen. Zo jammer.

 

Ook de levensechte ervaring was weg. Het kostte me moeite om de gebeurtenissen voor me te zien. Om een duidelijke voorstelling te maken en om mezelf verbonden te voelen met het verhaal. Zelfs op de meest spannende momenten had ik niet echt het gevoel dat mijn hart ging kloppen in mijn keel of ervoer ik enige andere emotie.

 

Laat je door mijn kritische en teleurgestelde kijk echter niet ervan weerhouden om dit boek op te pakken. Om niet aan The Crown of Embers te beginnen. Het laat namelijk zien hoe goed Rae Carson over deze wereld met zijn Godstones heeft nagedacht. Hoe divers de bevolking, landschappen en culturen zijn. Het geeft je een dieper inzicht op wat er in de voorgaande delen heeft plaats gevonden. Helpt je om schijnbaar willekeurige gebeurtenissen aan elkaar te knopen en in een ander licht te zien. Hoe leuk om nu eindelijk achter het grote geheel te komen!

 

Elisa blijft even geweldig om over te lezen, al kon ik me wel moeilijker in haar verplaatsen. Ze is echter nog steeds geweldig in het gebruiken van haar hersens en straalt onder de meest moeilijke omstandigheden. Ook nu krijgt ze het nodige op haar pad, maar dapper zet ze de ene voet voor de andere om de volgende berg te beklimmen. Er mogen van mij zeker meer boeken met personages als haar geschreven mogen worden!

 

Conclusie

Ook als miste The Bitter Kingdom de WOW factor, daarvoor was het te voorspelbaar en niet pakkend genoeg, toch heb ik me prima vermaakt. Al mijn vragen werden beantwoord en dit boek geeft je een dieper inzicht in de geschiedenis van deze wereld en hoe de hele “vete” eigenlijk is ontstaan. Ook was het opnieuw heerlijk om over Elisa te lezen, wat een geweldig personage is ze toch!

 

Source: http://carpelibra.nl/bitter-kingdom-rae-carson